SALAM MAAL HIJRAH 1438H

ROUTINE

Pak Teh | Isnin, Februari 06, 2012 |

Routine disebut dengan roo-teen, secara mudah bermaksud sesuatu yang kita lakukan perkara yang sama  dan pada masa yang sama. Kadangkala bila dah jadi routine, kita tak sedar ianya berlaku tanpa kita sedari dan kadangkala kita berasa ada kekurangan apabila sesuatu yang routine itu tidak dilakukan. Apapun rountine itu pada Pak Teh ada baiknya dan buruknya...tetapi yang menjadi rungutan apabila routine menimbulkan rasa bosan; maklumlah perkara yang sama dilakukan setiap hari...ironinya ada gak yang routine itu menyebabkan seseorang menjadi lebih produktif atau lebih pakar..
Apa yang Pak Teh nak sentuh dalam entri kali ini ialah routine dalam aspek keselamatan. Jika kita amat-amati banyak kes jenayah berlaku disebabkan mangsa melakukan perkara yang routine. Sebagai contoh jenayah rompakan; bila kita kaji latar belakang kes itu, kebanyakannya berpunca dari routine. Penjenayah telah melakukan intipan beberapa lama untuk mengetahui bila masa mangsa melakukan sesuatu aktiviti; misalnya bila biasanya seseorang peniaga itu memasukkan wang ke dalam bank. Oleh itu jika mangsa menjadikan aktiviti masukkan wang ke dalam secara routine, sudah tentulah penjenayah mudah bertindak.
Begitu juga kita pernah dikejutkan dengan kes murid perempuan dirogol semasa pergi sekolah, malah ada yang bukan setakat dirogol tetapi dibunuh. Semua ini berlaku pada pendapat Pak Teh berpunca dari routine; murid itu pergi ke sekolah masa yang sama dan laluan yang sama.
Apa kata dalam aspek keselamatan, sekali sekala kita jangan lakukan perkara yang routine. Memanglah orang kata, kalau dah takdir macam mana nak buat...tetapi kita janganlah terlalu berserah kepada takdir, kita perlulah berikhtiar. Apabila dah berikhtiar, barulah kita boleh kata takdir...Wallahhualam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen jelah apa yang patut...TERIMA KASIH

Next previous home