SALAM MAAL HIJRAH 1438H

KISAH ATIKAH

Pak Teh | Rabu, September 19, 2012 |Memang lumrah manusia sekiranya suatu yang tidak disukai, manusia akan memberi respon. Cuma cara respon itu yang berbeza, ada yang hanya respon dengan " body language" dan ada juga secara lisan, yang lebih kenali sebagai menegur. Apabila kita menegur tidaklah boleh ikut suka hati sahaja, kena tengok situasi, siapa yang ditegur dan banyak lagi yang kita kena ambilkira. Secara mudahnya, kita berhikmah dalam menegur.
" Atikah binti Zaid, seorang wanita yang sangat cantik. Khalifah Umar bin al-Khattab menikahinya pada tahun 12 Hijrah setelah suaminya terbunuh. Sayidina Umar sangat mencintai isterinya ini dan selalu menuruti segala keinginannya.
Salah satu kesukaan Atikah adalah menghadiri solat berjemaah di masjid. Meskipun Umar tidak suka isterinya keluar rumah, namun beliau tidak pernah menghalang Atikah daripada melakukan apa-apa yang ia inginkan,
Namun begitu, Umar merancang sesuatu agar Atikah tidak lagi keluar rumah atas kehendaknya sendiri.
Pada suatu malam yang gelap, Umar berdiri di tepi jalan. Beliau menunggu Atikah yang akan melintas untuk pergi ke masjid,
Apabila Atikah melalui jalan tersebut, Umar mendekatinya dari arah belakang, menepuk punggung Atikah dengan tangannya, lalu pergi meninggalkan tempat tersebut.
Atikah yang tidak mengetahui bahawa lelaki yang menepuknya itu ialah suaminya sendiri menjadi ketakutan. Beliau segera balik ke rumah dan sejak hari itu tidak pernah lagi keluar ke masjid"

Sumber: al-Ustaz

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

salam.Afwan.Tuan boleh kah saya tahu,sumber cerita Atikah ini dari pada rujukan mana?Afwan :)

Pak Teh berkata...

Wsalam...Kisah Atikah ini saya petik drpd majalah Al-Ustaz seperti yg saya nyatakan di bawah post ini, cuma saya lupa keluaran bila.

Catat Ulasan

Komen jelah apa yang patut...TERIMA KASIH

Next previous home