SALAM MAAL HIJRAH 1438H

SEDEKAH ITU MELAPANGKAN DADA

Pak Teh | Jumaat, April 30, 2010 |
Melakukan kebaikan adalah termasuk dalam perkara-perkara yang dapat mendatangkan kebahagiaan dan menghilangkan keresahan; antaranya bersedekah, beramal soleh dan memberikan sesuatu yang baik kepada orang lain.
Rasullullah menggambarkan orang yang bakhil dan orang yang dermawan itu dengan dua orang yang masing-masing memiliki jubah. Orang yang dermawan terus-menerus memberi dan menginfakkan hartanya, sehingga jubah dan baju besinya menjadi terasa longgar dan lapang hingga akhir hayatnya. Manakala orang yang bakhil terlalu kuat memegang hartanya dan tidak mahu menyedekahkannya, sehingga pakaiannya semakin menyempit dan menghimpit, yang akhirnya akan menyempitkan jiwanya.
Allah berfirman:
Dan perumpamaan orang-orang yang membelanjakan hartanya kerana mencari keredhaan Allah dan kerana keteguhan jiwa mereka adalah seperti sebuah kebun yang terletak di dataran tinggi yang disiram oleh hujan lebat, maka kebun itu menghasilkan buahnya dua kali ganda. Jika hujan lebat tidak menyiraminya, maka hujan gerimis (pun memadai)...(Al-Baqarah:265)

Diolah daripada Laa Tahzhan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen jelah apa yang patut...TERIMA KASIH

Next previous home