SALAM MAAL HIJRAH 1438H

BAWANG PUTIH

Pak Teh | Rabu, Mac 02, 2011 |
As salam...

S
ebut je bawang putih, tentu ramai yang terbayangkan masakan...bila ditambah bawang putih dengan bawang merah, maka teringatkan cerita penglipur lara...Tetapi apa yang nak aku ceritakan dalam entri kali ini ialah bawang putih yang menyedapkan masakan kita. Keistimewaan bawang putih ini selain menyedapkan masakan, ia juga digunakan sebagai ubat. Selain mengandungi antibiotik, antikolesterol dan antiradang, ia juga mengandungi enzim yang melawan barah. Namun begitu penyediaannya harus betul supaya ia benar-benar berkhasiat sebagai ubat, bukan sekadar mencampurkan je. Bawang putih itu perlu dihiris atau ditumbuk, biarkan selama 10 minit sebelum digunakan dalam masakan. Wallahhualam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen jelah apa yang patut...TERIMA KASIH

Next previous home