SALAM MAAL HIJRAH 1438H

NASI GORENG RESEPI MAK

Pak Teh | Rabu, Mac 31, 2010 |

aritu aku dah bagi petua macam mana nak nasi goreng gebu..ni aku nak share nasi goreng resepi arwah mak aku...kekadang bila teragak tu aku masak gak, walaupun tidak 100% sesedap masakan arwah mak aku...bahan-bahannya ( bergantung kpd berapa banyak nasi yang hendak digoreng) bawang kecil, bawang putih, cili api, ikan bilis, garam secukup rasa dan kicap manis
bawang kecil, bawang putih, cili api dan ikan bilis ditumbuk separuh lumat, tapi tumbuk berasingan.
Menumis: setelah minyak panas, masuk bawang putih sampai hampir naik bau, pastu bawang kecil (jangan smpai garing), pastu masuk ikan bilis (hampir2 garing), diikuti dengan cili api (pastikan cili hampir garing) dan masukkan garam. Kemudian kecilkan api, masukkan nasi (pastikan dulu nasi telah diramas2 supaya tak berketul2). Kacau sampai rata. Pastu masukkan kicap dan kacau sampai rata. Bila rasa dah nak angkat, besarkan api sekejap sambil renjis air (nak gebukan nasi)...selesaiiiiiiii
P/s: kalo nak letak telurpun boleh tapi masukkan masa menumis tadi last sekali, biar telur tu hancur sebelum masuk nasi....SELAMAT MENCUBA..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen jelah apa yang patut...TERIMA KASIH

Next previous home