SALAM MAAL HIJRAH 1438H

SAMBAL BELIMBING BULUH

Pak Teh | Rabu, Mac 31, 2010 |

belum pape air liur aku dah meleleh...hehehe...sambal ni specialnya boleh simpan lama...resepinya aku tengok arwah mak aku buat..jadi kalo kat umah tu banyak belimbing buluh, drpd dia busuk, lebih baik buat sambal ni, boleh menambah selera makan.
Bahan: bawang kecil, bawang putih, cili giling,ikan bilis,garam dan belimbing buluh
Sebelum masak, terlebih dahulu kita dah sediakan belimbing yg kering. Caranya, celur belimbing, kemudian jemur sampai kering.Dah kering, tumbuk separuh hancur.
Ikan bilis mesti ditumbuk separuh lumat sebelum masak. Bawang kecil dan bawang putih ditumbuk lumat.
Cara memasak: Tumis bawang, dah naik wangi masukkan cili giling. Pastikan cili giling tu cukup garing. Pastu masukkan ikan bilis yang telah ditumbuk tadi. Bila semuanya dah garing, baru masukkan belimbing buluh. Kacau sampai rata..selesaiiii
SELAMAT MENCUBA....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen jelah apa yang patut...TERIMA KASIH

Next previous home