SALAM MAAL HIJRAH 1438H

KERANG

Pak Teh | Khamis, November 25, 2010 |
Kerang adalah sejenis haiwan moluska yang boleh di makan...tengok seleralah, ada orang suka makan cecah sos, ada yang suka makan dijadikan lauk seperti masak sambal..tapi sebelum tu kenalah keluarkan isi kerang tu dari cengkerangnya, samaada dikeluarkan mentah-mentah, direbus dahulu atau dibakar...tapi kalau taknak hilang manisnya jangan di rebus...habis camne? samada di bakar atau masuk dalam periuk atau kuali hidupkan api (tanpa air)...nak tau kerang tu dah masak atau mudah "dikopek" senang jer, bila cengkerang tu dah ternganga...tapi kekadang cengkerang tu ternganga gak kalau dah busuk...tu yang bidalan ada mengatakan "macam kerang busuk" ...apa maksudnya? ( carilah sendiri! hehehe)..
Kekedang tu yang lecehnya bila nak bersihkan cengkerangnya, maklum jelah masa beli cengkerangnya kotor dengan lumpur dan ada kotoran yang melekat pada cengkerang...kalau setakat basuh gitu jer, lumpur tu bolehlah hilang tapi kotoran tu tak hilang...melalui pengalaman dan bertanya pada orang, ada beberapa petua nak bersihkan cengkerang tu...kalau kekawan ada petua lain kongsilah kat comments ...:-)
1.   Amik beberapa batang serai, titik tapi jangan sampai lumat pulak, gaulkan dengan kerang dalam bekas, tambah air sehingga kerang tu tenggelam, biarkan selama 10 minit, lepas tu bilas.
2.   Ambil pelepah pisang, kerat-kerat dalam 50 cm panjang (supaya senang dipegang), lepas tu genggam seberapa banyak yang boleh keratan pelepah pisang tu, pastu tenyeh-tenyehkan hujung pelepah  kat  kerang yang ada dalam bekas berair. (petua yg ni pada aku lebih cepat bersih)
3.  Ramas dengan menggunakan hampas kepala
4.  Petua yg ni untuk orang yang terlebih rajin! hehehe..gunakan berus sabut

Wallahhualam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen jelah apa yang patut...TERIMA KASIH

Next previous home