SALAM MAAL HIJRAH 1438H

KONONNYA NAK JIMAT

Pak Teh | Khamis, Julai 15, 2010 |
Salah menu masakan yang enak ialah dengan menggoreng...ada yang menggoreng dengan minyak kelapa, minyak jagung, minyak sawit dan sewaktunya dengannya :-) Kalau nak murah belanja, biasanya menggunakan minyak kelapa je..sekarang ini pulak dah ada minyak masak yang rendah kolesterol.. Dalam hendak menjimatkan belanja ada orang yang menyimpan minyak masak yang telah digunakan dengan tujuan hendak digunakan lagi...ataupun kalau kita lihat penjual goreng pisang, menggunakan minyak yang sama untuk memasak berkali-kali...mungkin juga ada orang yang tak sedar, restoren makanan segera juga menggunakan minyak yang sama berulang kali..
Apa yang hendak aku kongsikan ialah minyak yang digunakan berulang kali berbahaya kepada kesihatan kita. Ini kerana ia mengandungi lemak trans iaitu satu bahan karsinogenik yang menjadi penyebab barah. Maksudnya, kalau dah guna minyak tu, janganlah digunakan lagi, bahasa mudah, guna sekali jer..Kajian juga mendapati minyak bijan, minyak zaitun dan minyak kelapa tidak selamat digunakan bagi menggoreng pada suhu tinggi...
Jadi dalam kita nak berjimat tu, fikir-fikirkanlah tentang kesihatan kita....orang kata duit banyak pun tak guna kalau tak sihat...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen jelah apa yang patut...TERIMA KASIH

Next previous home