SALAM MAAL HIJRAH 1438H

ANAK-ANAK SEBAGAI KEKASIH ATAU KAWAN ATAU MUSUH? (Part 2/3)

Pak Teh | Ahad, Ogos 15, 2010 |
Masih ingat citer Part 1? Pasal kategori ibubapa yang menjadikan anak sebagai musuh... Dalam Part 2 ni pulak, aku nak citer kategori ibubapa yang menjadikan anak mereka sebagai KEKASIH.....ish ish mana bolehhhhhh....inilah respon yang aku dapat masa aku publish Part 1 dulu....aku tak salah respon orang tu sebab dia hanya baca tajuk jer...harap-harap bila dia dah baca Part 2 ni, daripada ish ish menjadi ooooooooooooooo....:-)
Kekasih adalah orang yang sangat dicintai, disayangi, dirindui, dilindungi, diutamakan, berkorban untuk dia, tidak menyakitinya dan semua yang baik ada pada diri dia. Pendek kata, kentut dia pun wangi! hehehehe...ade ker? Bayangkanlah kalau anak-anak dilakukan seperti kekasih. Terlalu dicintai dan disayangi sehinggakan tak sanggup kehilangannya. Ketiadaannya di sisi walaupun sebentar akan dirindui, jadi tak tentu arah dan apa kesukaannya segera disediakan...sampai bergolok bergadailah jadinya...
Apakah sikap ini baik? Sebenarnya sikap ini hanya akan merosakkan anak-anak. Anak-anak yang menerima layanan sebegitu juga akan mengambil kesempatan ke atas ibubapanya kerana dia tau dirinya terlalu dikasihi. Apapun kesalahan yang dilakukan tidak akan diambil tindakan, sebaliknya kata orang, pandang sebelah mata jer...Anak yang sebegini selalunya "besar kepala" dan hanya mementingkan diri sendiri, tidak memperdulikan orang lain termasuk ibubapanya.
Firman Allah s.w.t., bermaksud: "Sesungguhnya harta dan anak-anakmu adalah fitnah (cubaan) dan di sisi Allah ada balasan yang besar." (Surah al-Taghabun:15)


Diolah daripada: Kaedah mendidik isteri dan anak

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Komen jelah apa yang patut...TERIMA KASIH

Next previous home